15 Haziran 2024 Cumartesi

Saçma İcatlar ve Yapay Zekanın Geleceği


Merhabalar, hayatınızda olan ama hiç kullanmadığınız icatlara örnek verip bunların evrildiğinde ne kadar kullanışlı olabileceğini sizlere sunacağım. Daha sonra da yapay zekadan ne kadar korkmamız gerektiğini kendimce çizgisini çekeceğim. İlginizi çekiyorsa buyurun:

Bir robottan korkan üç kişinin fotoğrafı.
(Bu görsel Bing AI tarafından DALL-E V3 kullanılarak oluşturulmuştur.)

Arabadaki Çakmaklık

Sigara içenin zaten yanında çakmak taşıdığını var sayarsak saçma sapan bir eklenti olduğunu düşünüyorum. Bu araba eklentisi, insanların adaptör yardımı ile telefonlarını şarj edebileceği (artık) kullanışlı bir yer haline geldi.

Scooter

Not: Türkçesini (varsa) bilen haber versin.
İki tekerlekli, sapı olan, kaykay çakması ve yürümekten daha fazla enerji harcadığınız çocuk oyuncağı elektrikli motor eklenerek kullanışlı kısa mesafe ulaşım aracına dönüştü. Kullanan kişiyi komik göstermesi dolayısıyla daha denemedim :) ama kullanışlı duruyor.

Hollywood

Sosyal medyanın doğmasıyla birlikte manipülasyon merkezi sıfatını elden kaçırarak çoktan elde ettiği yüksek gelir ve popülerliği ile severek izlediğimiz filmlerin çekildiği bir yuvaya dönüştü.
Sonuçta uzaydaki ilk insanın (Yuri Gagarin, 1961) ve ilk uzay istasyonunun (Salyut, 1971) sovyet rusyaya ait olduğunu unutturarak iyiki bir aya çıktılar diye “uzay yarışını Amerika kazandı” propagandasını yaydı. (Ay’a çıkılmadı demiyorum, bunu duyurmayı sağladı diyorum. Oraya buraya çekmeyin.) 
Kendilerini, bütün ülkelerden daha açık fikirlilermiş ve daha özgürlermiş gibi (Ey Amerika senden büyük Avrupa var) reklamlar yapmayı bırakıp biraz da kendilerini eleştirdikleri “Don’t look up” ve “Oppenheimer” gibi filmleri de çektiler.

Yapay Zeka ve Güvenliğim

Kendileri (yapay zeka) daha emekleme aşamasındayken “anlamadığından kork” içgüdümüz, ona karşı bir korku yarattı. Şu anda gelişimi süren yapay zekayı, bir güvenlik tehdidi ve baştan engellenmesi gereken bir gelişme olarak gören birçok insanla tanıştım. Bu kişilere şu iki örneği vermek isterim:
1) Işık ve hava girsin diye evimize cam/pencere taktırıyoruz. Ama bu hırsızın daha kolay girmesine neden oluyor. Daha sonrasında bu problemi alarm ve kameralar taktırarak çözdük.
2) İnsanlık, bilgiye ve pornoya daha rahat erişebilmek adına interneti icat etti ama bununla beraber hackerlar (sanal hırsızlar) doğdu. Bu problemi ise siber güvenlik uzmanları yetiştirerek çözdük.

Mesleğim Elden Gidiyor

- Birinci aşama:

Aynı, at arabası şoförünün taksiciye evrildiği gibi günümüzdeki meslekler de yenilerine evrilecek. Aynı sosyal medyanın doğumuyla “sosyal medya yöneticiliği” mesleğinin doğması gibi yeni meslekler doğacak.

- İkinci aşama

Umarım zamanla tüm meslekleri yapay zeka alır ve bizler de aklımızı, yaratıcılığımızı ve duyularımızı kullanarak başkaları için değil kendimiz için çalışır ve hobilerimiz gibi güzel şeyleri hayatımız haline getirebiliriz.

Son olarak; sosyal medyayı (benim tanımımla manipülasyon platformunu) bırakalı bir süre oldu, bana ulaşamazsanız diye haber vereyim dedim. Pink Floyd’un önerisi (?) olan duvarları ördüm, karşıda merak eden kaldıysa hayattayım.

Umarım yararlı olmuştur.
İnsanları dinlediğiniz, manipüle etmektense ikna etmeye çalıştığınız iyi günleriniz olsun.


Share this

0 Comment to "Saçma İcatlar ve Yapay Zekanın Geleceği"

Yorum Gönder